BIO

sherzerbrigade_stepanjc

 

Sherzer brigade je energičen kolektiv mladih bobnarjev, ki si s pomočjo glasbe prizadeva za spremembe tako v družbi, kot znotraj posameznika ter za boljši jutri vseh nas! Brazilska glasba jim je neusahljiv vir inspiracije saj le-ta pripravi človeka do boljšega počutja, pozitivne naravnanosti in plesa.
Brazilska batucada je spremljevalna glasba brazilskih karnevalov. Trije bas bobni – surdos – poskrbijo za močno in mogočno bas linijo, ki bo dosegla ter prepričala tudi ljudi v zadnjih vrstah. Za visoke a nič manj udarne zvoke skrbijo – caixa, tamborim, agogo, shekere. S svojimi solističnimi vložki ter razgiban ritem skrbi vodilni boben – repinique. Skupaj ustvarijo široko in z energijo nabito paleto zvoka, ki s pomočjo ritma telo pripravi do pozibavanja, če ne že do plesa.

 

 

Člani skupine:

Žiga Šercer – repinique, timba

Miha Friedrich – repinique, tamborim

Nina Orlič – surdos, tamborim, agogo

Marko Sikirica – surdos

Carlos “Carlitos” Yoder – surdos

Primož Podobnik – caixa

Fabijan Purg – caixa

 

Žiga Šercer – se z različnimi tolkali ukvarja od svojega 20ga leta. V njegov repertoar sodi tako kubanska glasba, brazilska glasba, turška glasba in flamenko glasba. Bobnarske tradicije pa se je učil na Nizozemskem pod taktirko svetovno znanih tolkalistov na glasbeni akademiji “Codarts”. Tam je tudi igral pri uspešni multi-kulturni bobnarski ekipi – Buyakano. Svoje znanje tako deli in uspešno vodi bobnarski koletktiv – Sherzer Brigade. Med drugim sodeluje oz. je sodeloval tudi pri skupinah – DidiWa, Symbolic Orchestra, Terrafolk, Shamballa, EtnoSaraj, Bobnars United, Murat & Jose, Gal in Galeristi, Marius Preda’s Unknown Allstars, Syntiromarus, Marco Antonio da Costa in še vrsto drugih, s katerimi je odigral več kot 500 koncertov po vsej Evropi. Rad ima čevapčiče in dretje na člane njegove brigade.

Nina Orlić – kot učenka priznanega tolkalista Seydou Daoa iz Burkine Faso se Nina ponaša z zajetnim afriškim glasbenim repertoarjem. Svet tradicionalne afriške glasbe raziskuje z obiski številnih učiteljev svetovnega kova, kot so Mamady Keita, Famoudou Konaté, Adama Drame ter številnih drugih učiteljev. Z veseljem obišče Afriko, ki ji je neizmeren vir inspiracije. Za malo bolj urbano noto glasbe pa skrbi kot članica v industrial bobnarski zasedbi The Stroj.

Marko Sikirica aka Seargant Dražica – z glasbo se ukvarja od svojega 16. leta. Začel je z igranjem kitare in tokom časa prešel na tolkala, katere igra od 21 leta. Tolkala se je začel učiti pri Ninu Moreškiču in nato nadaljeval z učenjem tolkal na delavnicah in pri različnih učiteljih. Igral je v skupinah Africa White, Bobnars United, Karavana iluzij, Dirty Sanchez in Sherzer Brigade. Projektno je sodeloval tudi z glasbenimi skupinami kot so Slon in Sadež in Frozen child.  Poleg igranja v skupinah, med drugim izvaja tudi t.i. teambuildinge za podjetja, v katerih uči bobnanja do 100 udeležencev. Kot samostojni izvajalec pa tudi nastopa z DJ-ji, kjer nudi ”live act” nastop z konga bobnikot popestritev elektronske glasbe. Za seboj ima že več kot 300 nastopov in 100 uspešno izvedenih teambuildingov. Je velik entuziast za orožje in airsoft. Najraje ima če je Šercer tiho.

Fabijan Purg aka Fabulous Fabo – hardcorovec skupine Sherzer Brigade. V skupino vnaša prepoznavne elemente heavy metala in hardcora. Trenutno tudi član skupine The Stroj, kjer skrbi za basovsko linijo in to ne z dvema palčkama, ampak kar z dvema koloma.

Carlos “Carlitos” Yoder je pri šestih letih začel razburjati sosede v rodnem Buenos Airesu z nenehnim ponavljanjem lestvic na klavirju. Pri enaindvajsetih je udaranje po klavirju zamenjal za udaranje na indijske bobne–tabla. Pod okriljem šole indijske glasbe SaRGaM in guruja Rasikananda Das je po šitirh mesecih učenja imel prvi nastop, po dveh letih pa se je  šoli pridružil že kot učitelj. Ljubezensko razmerje s tablo traja še danes, čeprav jo včasih prevara z drugimi vrstami bobnov, z ukulelo, s klavirjem, cajónom in s katerimkoli drugim predmetom, ki mu pride nevarno blizu in ga lahko spremeni v glasbilo. Smetišnica tu ni nobena izjema. Od leta 2005 živi v Sloveniji, kjer je že sodeloval s številnimi nadarjenimi glasbeniki, med drugimi tudi z  “Mozartom Karnatic glasbe” Chitravino Ravikiranom. Sherzer Brigade je Carlitosu uresničila dolgoletne sanje o igranju surda v brazilski bobnarski skupini.

Miha Friedrich se je že kot ”mulc” navdušil nad bobnanjem, saj je udrihal po vsem, po čemer je lahko in je proizvajalo zvok. Z veseljem sodeluje z različnimi glasbeniki in raziskuje različne glasbene žanre – tako romantične kot tudi etno viže ter z energijo nabite bobnarske solaže, ki se dotaknejo vsakogar, tudi tistih najbolj togih poslušalcev. Najpogosteje sedi za baterijo, z brazilskimi ropotali, stresali, obračali… Je strasten ljubitelj brazilske kulture – nogometne in vse ostale.

Advertisements